Tüketici Davranışı Kavramı Nedir?
Turizmde tüketici davranışları kendi içinde başlı başına alt parametreleri olan ve sosyologların özellikle ilgilendiği alandır. Kişilerin tatil yapacağı zaman, o anki mevcut şartlarına gösterdikleri davranış biçimleridir. Yani kişilerin ruh hallerine, tatil yapacakları zamana, ekonomik durumlar vb. faktörlere bağlı tatil kararı vermeleridir. Bu tür davranış turizm sektöründe hizmet veren kurumlar için de önemlidir. Doğru hedef kitleye göre, doğru zamanda reklam verilmesini sağlar. Kısaca gerek tatile çıkacak olanları, gerek turizm firmalarını doğrudan ilgilendiren olgudur.
Tüketici Davranışları Nelerdir? Çeşitleri?
Tüketici davranışları ilgili uzmanlar tarafından da ifade edildiği gibi üç farklı biçimdedir. Bunların en başında kişi ne istediğini tam olarak biliyordur. Buna uygun olarak doğrudan herhangi araştırma yapmadan, sormadan tatili satın alır. İkincisi ise sınırlı olan sorun durumudur. Burada kişiler tam olarak ne istediği konusunda kararsızdır. Başlangıçta ufak tefek sorunlar çıkabilir. Son olarak sorunsuz olan sınırsız olan sorun çözme durumu vardır.
Tüketici davranışı çeşitlerine gelindiğinde ise burada durum biraz daha farklıdır. Bunlar arasında kimi bireylerin doğrudan alacağı ürün hakkında herhangi bilgisi olmadan yapmakta olduğu alımlar vardır. Çeşitlilik arayanlar ise her zaman için tek seçenek ile yetinmeyenleri ifade eder. Bu grupta olanlar için her zaman başka alternatif vardır. Genişletilmiş olan karar verme modeline bakıldığında ise kişiler daha önce aldıkları ürünü-hizmeti zor durumda kalmadıkça tercih etmez. Son olarak da bu başlıkta sınırlı çeşitlilik içinde sınırlı karar verme durumu söz konusudur.
Turizmde Tüketici Davranışları Nelerdir? Türleri?
Turizmde tüketici davranışları olgusuna gelindiğinde üstte yer alan genel tüketici davranışları ile doğrudan alakalı olan bağ söz konusudur. Yani insan davranışları genel olarak birbirine benzer. Özellikle turizm sektöründe hizmet veren firmalar gelecek gerek yerli gerek ise yabancı turistlerin neye göre karar verdiğini net biçimde bilmek istiyorlar. Bu noktada da çok değişik durumlar ortaya çıkıyor.
- Kişilerin eğlenme gereksinimi
- Kişilerin dinlenme gereksinimi
- Kişilerin tatilden tam olarak ne beklediği-ne istediği
- Ne kadar süre ile gelecekleri
- Müşteri sadakatı ve turizm firmasından gördükleri ilgi alaka gibi durumlar yer alıyor.
Turizmde Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Turizmde tüketici davranışları kişilere göre aşağıda yer alan faktörlere göre değişiklik gösterir.
- Kişisel Faktörler:
Öncelikli olarak birey olma durumundan bahsedilecek olursa her insan tıpkı parmak izi gibi ikiz kardeşi bile olsa farklıdır. Her bireyin yapmakta olduğu iş, kişinin aldığı eğitimler, birey oluşu, yaşama bakışı ve yaşam şekli turizmde tüketici davranışlarını doğrudan etkiler. Kişilik bu noktada en önemli argümanlardan bir tanesidir.
- Geleneksel Faktörler:
Geleneksel faktörler turizmde tüketici davranışları noktasında en önemli olan faktörlerden bir tanesidir. Bu konuyu örnek ile açıklamak gerekir ise şu verilebilir: İzmir’de yaşayan kişinin tatil tercihleriyle Diyarbakır şehrinde yaşayan kişinin turizmde tüketici davranışları farklıdır. Kişi eğer feodal toplumda büyüyüp yetişmiş ise o zaman çok daha farklı tatil tercihleri olacaktır.
Kültürel Faktörler
Kültür olgusu son derece geniş kapsamlı olan olgudur. Kültür, içinde yaşadığımız toplumun bizlere sunduğu maddi ve manevi her türlü değerlerdir. Bu bağlamda geleneksel faktörler ile benzerlik gösterdiği, kesiştiği yerler vardır. İşte turizmde tüketici davranışları burada yer yer paralellik gösterebilir. Kültür kendi içinde sosyal sınıf ve alt kültür olarak iki alt başlıktan oluşur. Hemen bu kavramlar hakkında da konuyu daha iyi anlamak için bilgi vermemiz gerekir ise şu bilgiler verilebilir:
Alt kültür: Ortak kültürün parçası olarak kabul edilen değişik gelenek, değer yargısı ve davranış şekillerine sahip olan gruplardır.
Sosyal sınıf: Toplumdaki gelir dağılımı, gelirin kaynağı, servet, mesleki özellikler, eğitim gibi özellikler sosyal sınıf farklılıkları oluşturmaktadır. Sosyal sınıf farklılıkları tüketim alışkanlık ve davranışlarını farklılaştırır.
Dünyada turizm alanında olmasa da tüketici davranışları noktasında özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalar kültür olgusunun insanların tüketici davranışlarını doğrudan etkilediğini gösterir. Okunan kitap, yurt dışında alınan eğitim, kişinin kendi emeği ile servet kazanması gibi her faktör turizmde tüketici davranışları üzerinde farklı etkiler yaratır.
Sosyolojik Faktörler: Sosyolojik faktörler referans grup, aile, roller ve statülerden meydana gelir. Aile burada en belirleyici olan faktörler arasında gelir. Ayrıca kişilerin kendisine gerek toplumun gerek kendisinin biçtiği roller de etkileyici olan unsurdur. Örneğin; küçük çocuğu olan kadının toplumda çocuklarını bırakıp tek başına tatile gitmesi hoş karşılanmaz. Statü konusuna değinmek gerekir ise o noktada da şu söylenebilir: Kişi eğer çok bilinen birisi ise o zaman sıradan bir pansiyonda tatil yapması mümkün olmayabilir.
Turizmde tüketici davranışları işin temelinde yazılı olmayan kurallar çerçevesinde sosyolojik faktörlerden fazlası ile etkilenir.
Ekonomik Faktörler: İnsan elbette eşref-i mahluk olarak en iyi şeyleri hak eder. Doğası gereği de en lüks yerlerde gönlünce tatil yapmak isteyebilir. Lakin işin içinde bir de realite vardır. Kişiler kimi zaman ekonomik faktörleri de göz önüne almak durumundadır. Dolayısıyla kimi zaman beş yıldızlı otelde değil de daha mütevazi yerde tatil tercihi olabilir. Turizmde tüketici davranışları içinde en önemli faktörler arasında ekonomik faktörler gelir.
Psikolojik Faktörler
Kim olursa olsun insanın psikolojisi vardır. Kişilerin içinde bulundukları duruma göre an be an psikolojileri değişebilir. Turizmde tüketici davranışları içinde psikolojik faktörler de son derece önemlidir. Burada şu örnek verilebilir: Kişinin sürekli gittiği tatil yeri vardır. Lakin ağır travma yaşar. Buna istinaden de o gittiği tatil beldesine artık gitmek istemez. Bu durum tamamen psikolojik faktördür. Buna benzer örnekler çoğaltılabilir.
Türkiye Turizminde Tüketici Davranış Modelleri Nelerdir Hangi Etmenlere Göre Hareket Edilir?
Türkiye’de turizmde tüketici davranışları son derece heterojen bir yapı olduğu için değişiklik arz eder. Aynı şekilde çok farklı kültürler, medeniyetler olduğu içinde turizmde davranış biçimleri değişir. Nitekim turizm firmaları da buna istinaden hareket eder. Mevcut durumları son derece iyi analiz ederek adımlar atarlar.
Ülkemizde turizmde tüketici davranışları modelleri sınıflamaları şöyledir:
- Pazarlama için olan uyaranlar
- Kara kutu olarak adlandırılanlar
- Diğer tüketicilerin vermiş olduğu tepkiler
- Ekonomik, teknolojik, kültürel, politik diğer uyaranlar biçimindedir.
Tam da buradan yola çıkarak insanların tatil tercihi yaparken turizmde tüketici davranışları içinde dikkate almış oldukları etmenler sırası ile şunlardır:
- Sorunu Tanıma: Kişi bu aşamada ne istediği ile mevcut durumu arasında nasıl tercih yapacağı noktasında karar verir. İlk adım turizmde tüketici davranışları içinde budur.
- Bilgi Arama: Kişi ne tür tatil istediğine karar verdikten sonra ikinci aşamada kendisine en uygun gördüğü yöntemler ile bilgi arama yoluna gider. Bu eş dost çevresi olabileceği gibi, firmaların yaymış olduğu bilgiler, internet vb. kaynaklar da olabilir.
- Alternatifleri Değerlendirme: Turizmde tüketici davranışları içinde bütün bilgiler alındıktan sonra kişinin başka alternatifleri de düşünmesi biçimindedir.
- Satın Alma Kararı: Gelinen noktada kişi artık kararını verir. Yapacağı tatili satın alma yoluna gider. İşin en önemli kısmı olarak adlandırılabilir. Nihai olan adımdır.
- Satın Alma Sonrası Değerlendirme: Turizmde tüketici davranışları elbette tek tatil ile sınırlı olan bir durum değildir. Kişi tatilini yaptıktan sonra değerlendirme yapar. Bundan sonraki süreçlerde aynı tatil yerine gidip gitmeyeceğine, gidecek ise ne zaman gideceğine karar verir. Olumsuz her adım sonraki tatil kararını etkiler.
Dünya’da Turizminde Tüketici Davranış Modelleri Nelerdir? Hangi Etmenlere Göre Hareket Edilir?
Dünyada turizmde tüketici davranışları genel insan davranışları açısından ele alındığında birbirine benzer. Yine de özellikle gelişmiş olan Avrupa ülkelerine bakıldığında kararlar biraz daha mantıksal olarak alınır. Teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak nihai kararlar verilir. Sosyal medya ve internette yer alan etmenler arasındadır. Keza X kuşağı ile Z kuşağının tatil anlayışı arasında da ciddi farklılıklar vardır. Dünyada turizmde tüketici davranışları belirleyen etmenler arasında dokuz adet temel kavram bulunur. Bunlar şunlardır: Algı, memnuniyet, sadakat, güven, beklenti, kişiler, tutum, kişilik ve benliktir.
Türkiye Ve Dünya Turizmi Arasında Tüketici Davranış Modelleri Farkları Nelerdir?
Şimdi de daha genel bakış açısıyle dünyada ve Türkiye’de turizmde tüketici davranışları arasında olan farklara değinmek gerekir. Ülkemiz insanı daha geleneksel, daha duygusal olduğu için turizm seçimleri de buna istinaden şekillenir. Türk halkının yapısal özellikleri itibarıyla çok ince takıldığı argümanları vardır. Toplumsal baskılar, kültürel coğrafya, eş dost düşüncesi gibi her olduğu tatil fikrini değiştir. Dünyada insanlar ise daha bireysel olarak hareket eder.
Kendi tercihlerini özgür iradeleri ile kendileri verir. Dünyada birçok insan tek başına kimi zaman otostop ile tatile çıkar. Oysa bizim ülkemizde cam tavanlar da göz önüne alındığı zaman bu tür durumlara nadiren rastlanır. Keza Türk insanı genelde daha konfirmist tatil seçerken dünyada durum tam olarak böyle değildir. Ekonomik faktörler de Türkiye ve dünya turizmi arasında tüketici davranış modellerinde farklı olan etmenler arasındadır. Bizim insanımız genelde her şey dahil konsept ile en ucuza tatil yapma düşüncesindedir. Genelde bilinen adreslere gidilir ve risk çok fazla alınmaz.
Türkiye’de Tüketici Davranış Modelleri Ve Konaklama Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır?
Çok net bir biçimde ifade etmek gerekir ki Türk halkı duygusal olduğu için turizmde tüketici davranışları da buna göre şekillenir. Kişiler önce işin ekonomik boyutuna bakar. Bunun yanı sıra kısa yoldan tatil işini çözmek isterler. Burada Ortadoğu kültürüne yakın kültürün olmasının da etkileri yok değildir. Eşe dosta sorularak karar verilir. Arkadaşlarının, ailesinden diğer fertlerin denediği memnun kaldığı otellere gitmeyi genelde insanlar tercih ediyor. Bunun en önemli olan nedeniyse risk olmamak ve ortada mevcut olan güven faktörüdür. Eğer kişi tatil boyunca gezmeyi de düşünüyor ise o zaman,gezeceği yere yakın olan yerlerde ki otelleri tercih ediyor.
Bu durum özellikle kendi aracı olmadan tatil yapanları etkiliyor. Ülkemizde yapılan araştırmaların da gösterdiği tatil genelde yaz aylarında yapılıyor. Son yıllarda yavaş yavaş ara dönemde de kış tatilleri yapılmaktadır. Kitle turizmi olgusu burada ön plana çıkıyor. Kişiler ülkemizde uzun dönemlerde uzun uzadıya tatil yapmak istiyor. Genelde popüler tatil beldeleri tercih ediliyor. Bodrum, Çeşme gibi yerler işin içine sosyal medya da girince daha popüler hale geliyor. Bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://palacesuithotel.com/alternatif-turizm-nedir/