Alternatif Turizm Nedir?
Alternatif turizm, kalıplaşmış tatil anlayışının dışarısına çıkan ve bu tatili yapmayı tercih eden kişilere hobi kazandıran hizmetler olarak tanımlanıyor. Günümüzün en popüler tatili olan yaz tatilleri, oldukça kalabalık kitleye ev sahipliği yapıyor. Alternatif tatiller ise aynı zamanda fayda kazandırmak ve etkinlik yapmak isteyen kişiler için güzel tercihler arasında bulunuyor. Alternatif turizmin ortaya çıkışı tam da bu nokta üzerinden gerçekleşiyor.
Tatil anlayışı klasiğin dışında olan ve daha ekstrem anlar yaşamak isteyen kişilerin eğilimleri üzerine ortaya çıkan alternatif turizm türleri günümüzde oldukça tercih edilir hale geldi. Öyle ki her geçen sezon tatil firmaları ve tur firmaları tarafından düzenli olarak alternatif turizme yönelik planlamalar yapılıyor. Bu sayede tatilciler eş zamanlı olarak hem kaliteli vakit geçiriyor hem de doyasıya tatilin tadını çıkarıyorlar.
Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Tatilcilerin yapmış olduğu tatil planlarına bakıldığında, alternatif turizme olan ilginin arttığını söylemekte fayda var. Artan ilgiyle beraber bu sektörde bulunan etkinlikler de çeşitlilik kazanıyor. Örneğin; kişilerin talepleri doğrultusunda, yapımı elverişli bölgelerde dağ sporları ve rafting gibi alternatif tatil türleri önerileri geliştirilebiliyor. Tüm bunların yanı sıra alternatif turizm aynı zamanda klasikleşmiş tatili benimseyen kişilere de uygun öneriler yaratabiliyor.
Sağlık alanında oldukça önemli olan ve yıllardır devam eden termal turizm, bir bakıma klasik tatil anlayışı ile de eşleşebiliyor. Zira tatilciler aynı zamanda dinlenmelerine bolca vakit ayırabiliyor. Bahsettiklerimizden anlaşılabileceği üzere alternatif turizm türleri oldukça geniş kesimlere hitap edebilecek keyifli sektör. 1990’lı yıllarda ortaya çıkışında etkili olan talepler ve arayışlar, şu an aynı zamanda ülkemizde ve dünyada alternatif turizmin neden bu kadar tercih edildiğini adeta kanıtlar nitelikte.
Alternatif Turizm Özellikleri Nelerdir?
Alternatif turizm, kişilerin çok daha farklı sosyal alanlar içerisinde bulunmak istemesinden ve tatil zamanlarını verimli geçirmek istemelerinden dolayı ortaya çıkan sektör. Günümüzde oldukça popülerlik kazanan alternatif turizm seçenekleri, bünyesinde birbirinden farklı özellikleri barındırıyor. Peki, bu sektöre ait özelliklere bakıldığında genel olarak neler söylenebilir? Gelin hep birlikte alternatif turizme ait özelliklere bakalım.
- Sosyalleşme algısını; kalabalığa karışmak olarak nitelendirmeyen kişilerin, kendilerine yönelik zaman ayırma arayışlarını giderir.
- Kalabalık ve klasikleşmiş tatil anlayışının dışına çıkar.
- Klasikleşmiş tatil turizmi anlayışının sosyal ve ekolojik çevreye verdiği zararı minimum seviyeye indirmeye çalışır.
- Ekonomik olarak daha uygun olmakla beraber aynı zamanda verilen ücretin karşılığı olarak alınan performans da yüksektir.
- Ülkemizin ve dünyanın her alanında farklı güzelliğin bulunduğuna dair inançları güçlendirir.
- Farklı coğrafyalarda yapılabilecek pek çok etkinliği turizm merkezi haline getirir ve yerel halkı ekonomik olarak kalkındırır.
- Ekosistemde bulunan canlılara zarar vermemesi ve koruması sebebiyle, ‘Eko Turizm’ gibi sıfatlarla da anılabilmektedir.
Alternatif Turizm Türleri Nelerdir?
Alternatif turizm 1990’lı yıllardan günümüze kadar oldukça gelişmiş ve sektör olarak hayli hız kazanmıştır. Yaz ve kış sezonları olması ayırt etmeksizin yılın her zamanı aktif olan alternatif turizm türleri de zamanla çeşitlilik kazanmıştır. Gerek turizm denildiği akla ilk gelen destinasyonlarda gerekse farklı coğrafyalarda, deneyimleme sahibi olmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Alternatif turizmin türlerine gelin birlikte bakalım ve ufak keyif yolculuğunun kapılarını aralayalım.
Sağlık Turizmi ve Termal Turizm
Sağlık turizmi özellikle geçmişten bugüne en çok tercih edilen alternatif turizm türleri arasında yer alıyor. Sağlık sektöründe bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici işlev gösteren termal sular, sağlık turizminin başlıca kaynağı oluyor. Bunun yanı sıra sağlık turizmi, hasta kişilerin tedavi süreçlerinde bulundukları bölgenin iyileşmeyi geciktirmesi sebebi ile tercih ediliyor. Zira bulunulan konumun değişmesi ile beraber tedavi süreci olumlu ivme kazanıyor. Aynı şekilde termal turizm için de olumlu özellikler söylemek mümkün. Bunların en başında termal suların kaslara ve eklemlere iyi geldiği söylenebilir. Alternatif turizm çeşitleri arasında oldukça tercih edilen sağlık turizmi ve termal turizm özellikle kış aylarında sıklıkla tercih ediliyor.
Kış Sporları Turizmi
Kış sporları denildiğinde akla ilk gelen etkinlikler kayak yapmak ve teleferiğe binmek oluyor. Fakat elbette bununla sınırlı değil. Kış sporları her geçen gün çok daha fazla gelişen alternatif turizm türleri arasında bulunuyor. Öyle ki buz pateni, snowboard ve curling gibi etkinlikler de kış sporu sevenler tarafından sıkça tercih edilir hale geldi. Kış aylarında en çok tatilci kabul edilen zaman dilimlerine özel olarak düzenlenen eğlencelerle de bu turizmin çok daha fazla cezbedici olması sağlanıyor. Ülkemizde kış sporları için tercih edilen destinasyonlar; Erzurum-Palandöken, Bursa- Uludağ, Kayseri- Erciyes ve Kocaeli- Kartepe oluyor. Buralarda bulunan tesisler, aynı zamanda tatilcilerin pek çok ihtiyacını da karşılıyor.
Yayla Turizmi
Sıcak yaz günlerinde doğanın nefes kesici güzelliği arasında dingin tatil yapmak isteyen kişilerin ilk tercihi arasında yer alan yayla turizmi, tatilcilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Eşsiz yeşilliğin arasında doğayla iç içe temiz hava solumak isteyen kişiler alternatif turizm türleri arasında yayla turizmini seçebilirler. Özellikle Karadeniz tarafında yoğunlaşan yayla turizmi, Türkiye’nin ne kadar güzel cennet olduğunu kanıtlar nitelikte. Yaylalara ait temiz havalar içerisinde etkinlik yapmak isteyen tatilciler, eş zamanlı olarak doğa yürüyüşü ve bisiklet sürme gibi aktiviteler de yapabilirler.
Akarsu Turizmi
Akarsu turizmi ülkemizde en çok tercih edilen alternatif turizm türleri arasında bulunuyor. Özellikle doğanın tüm canlılar için ne kadar önemli olduğunu hatırlatan akarsu turizmi, kişilerin akarsularla bütünleşerek, sürdürülebilirliği sürekli kılma arzusuyla yapılıyor. Ülkemizde özellikle su debisinin yüksek olduğu zamanlarda yoğunlaşan bu turizm Mart, Nisan ve Mayıs aylarında sıklıkla gerçekleşiyor. Akarsu turizminde en çok yapılan etkinlikler; rüzgâr sörfü, kano yarışları ve raftingdir. Tüm bunların yanı sıra akarsu turizmi kapsamında gerçekleşen etkinliklerden bir diğeri de amatör balıkçılık ve doğa yürüyüşleri oluyor.
Botanik Turizmi
Ülkemizde son zamanlarda adı sıkça duyulan ve ilgi odağı olan alternatif turizm türlerinden olan botanik turizmi, bitki ve doğa meraklılarının rağbetini görüyor. Rönesans Dönemi’nde ilk olarak ortaya çıktığı bilinen botanik turizm, zamanla kâşiflerin ve akademik alanda ilerlemek isteyen ilk tercihleri arasında yerini almış bulunuyor. Öyle ki bu turizmde tatilciler, zamanlarının çoğunu doğada, bitki keşifleri yapmakla geçiriyorlar. Ender görülen bitkilerden, en meşhur bitki türlerine kadar hepsini deneyimlemek ve görmek isteyen doğaseverler için botanik turizm vazgeçilmez alternatif turizm seçeneklerinden.
Dağcılık
Dağcılık başlı başına oldukça profesyonellik gerektiren ekstrem sporlar arasında bulunuyor. Dağcılığın temel işlevi, belirlenen zirve noktaya tırmanmak oluyor. Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken ilk husus, elbette bu işin üst düzey veya profesyoneller tarafından yapılması gerektiğidir. Herhangi müsabaka ve seyircili yarış olarak düzenlenmeyen dağcılık etkinlikleri, yalnızca bu sporu yapmak isteyen profesyonel ekipler veya kişiler ile gerçekleşiyor. Dağcılık sporu sadece tırmanış olarak değil; paraşütle atlama veya sürat kayağı etkinlikleri olarak da gerçekleşebiliyor. Alternatif turizm denildiğinde akla ilk gelen tercihlerden tanesi dağcılık olsa da bu sporun yapılmasında ciddi riskler olabileceği unutulmamalı. Dolayısıyla yalnızca uzman kişilerin yapması olumlu olacaktır.
Golf Turizmi
Ülkemizde ve dünyada son zamanlarda adı popülerleşen ve yapılmakta olan alternatif turizm seçeneklerinden diğeri de golf turizmi. Bu turizm ülkemizde özellikle Antalya’da yoğun olarak gerçekleşiyor. Golf turizminin adını çok daha fazla duyurmak ve geliştirmek isteyen çalışmaların sayısı ise her geçen gün artıyor. Dünya genelinde bakıldığında golf turizmi için gelişmekte olan alternatifler arasında bulunduğu söylenebilir. Zira şu an golf turizmi 100 civarı bölgede aktif olarak yapılıyor. Golf sporu hakkında dikkate değer verilerden diğeriyse bu sporun dünya çapında yaklaşık 60 milyon kişi tarafından yapıldığıdır.
Hava Sporları
Hava sporlarının ilk olarak yapılmaya ve merak edilmeye başlaması 19. yüzyılın başlarını buluyor. Ülkemiz, özellikle hava sporları konusunda yerli ve yabancı turistleri her yıl yoğun olarak ağırlıyor. Hava sporları denildiğinde akla ilk gelen etkinlik elbette balona binme oluyor. Kapadokya’nın sembolü haline gelen balon ile uçma etkinliği kış sezonunda durağan olmakla beraber hemen her sezon aktif olarak yapılabiliyor. Hava sporları denildiğinde bilinmesi gereken diğer etkinlikler ise, paraşütle uçma ve yelken kanat etkinlikleri oluyor. Alternatif turizm türleri arasında en çok sevilenler arasında bulunan hava sporları popülerliğini uzun süreler boyunca koruyacak gibi görünüyor.
İnanç Turizmi
Alternatif turizm türleri arasında bulunan önemli turizm seçeneklerinden tanesi de inanç turizmidir. Ülkemizde özellikle dini açıdan önemli görülen bölgelerde yoğunlaşan bu turizm yalnızca Müslümanlar tarafından değil, Hristiyanlar için de önem arz ediyor. Kiliselerin ve diğer pek çok ibadethanelerin yoğun olduğu bölgeler inanç turizmi için değerli alanlardan. Bunların yanı sıra İslami açıdan değerli olan sembol ve eserlerin yer aldığı mimari yapılar, alanlar da inanç turizmi kapsamında ziyaret ediliyor.
Kongre Turizmi
Kongre turizmi ülkemizde ve dünyada; iş insanları, kültür ve bilgi bakımından donanımlı kişiler tarafından yoğun olarak yapılıyor. Ülkemizde özellikle İstanbul’da gerçekleşen kongre turizmi kongre boyunca, seyahat eden kişilerin turistik bakımdan otellere, tesislere ve hediyelik dükkanlara ekonomik olarak katkıda bulunmalarıyla sonuçlanıyor. Bu bakımdan oldukça önemli olan kongre turizmi hemen her sezon yoğun olarak gerçekleşiyor.
Su Altı Dalış
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde alternatif turizm türleri denildiğinde sembolleşen seçeneklerden tanesi de su altı dalışları oluyor. Yerli ve yabancı pek çok turistin tercih ettiği su altı dalış etkinlikleri özellikle yaz aylarında yoğun olarak yapılıyor. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde sıklıkla gerçekleşen su altı dalışlarında, tatilcilere profesyonel ekip önderlik ediyor. Su altı dalış etkinlikleri yalnızca yüzmek maksadıyla değil, su altında bulunan canlıları ve jeolojik ögeleri keşfetmek amacıyla da yapılıyor.
Yat Turizmi
Yat turizmi diğer adıyla mavi tur olarak da biliniyor. Denizlerde yolculuk yapmak isteyen kişilerin tercih ettikleri yat turizmi, çeşitli koy ve körfezleri görmenin yanı sıra keşif yapmak için de birebir. Alternatif turizm türleri arasında bulunan yat turizmi ülkemizde uzun zamandan bu yana bilinen ve ilgi odağı olan seçenekler arasında bulunuyor. Yaz aylarında yoğunlaşan bu turizm, ilkbahar ve sonbahar aylarında da kısa süreli olarak yapılabiliyor. Bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://palacesuithotel.com/online-turizm-nedir/