Termal Turizm
Ülkemizde termal turizm vesilesiyle popülerliği daha artan termaller pek çok kişinin zihninde şifa kaynağı olarak yer alıyor. Termallerin bulunduğu konum ve içerisinde bulunan maddeler sebebiyle bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olduğu biliniyor. Peki, termal sular nedir? İçeriğinde çeşitli mineralleri, tuzu ve radyoaktif bileşenleri barındıran termal sular, yer altı su kaynakları kategorisinde bulunuyor. Termallerin şifa kaynağı olarak nitelendirilmesindeki en önemli sebep, anlaşılacağı üzere içeriğindeki maddelerdir. Bunun yanı sıra termal suların bulundukları konum da önem arz ediyor. Öyle ki termal suların bulundukları konumda; yer alan tesisler, oteller ve konaklama yapılabilecek evlerin sayısının artması, termal suların yer aldıkları konumunun ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Tam da bu noktadan hareketle ortaya termal turizm sektörünün çıktığını söylersek yanılmış olmayız.
Burada dikkat edilmesi gereken husus bulunuyor. O da termal turizm hizmeti verilen yerlerde alanında uzman kişi veya kişilerin, şifa bulmak isteyen kişilere yönlendirme yapması gerektiğidir. Zira tedavi maksadıyla değerlendirilen termal suların kullanımı, uzman gözetiminde yapıldığında daha etkili olacaktır.
Kaynak Nedir?
Termal suların yer aldığı ve kişilerin bu sulardan faydalandığı, suyun merkezi olan alanlara kaynak adı verilir. Ülkemizde bu kaynaklarda kurulan tesislerin sayısı ise oldukça fazladır. Bu sebepten ötürü termal turizm sektörü gelişmiştir. Geçmişten bu güne turizmin başlıca dallarından bir tanesi olan termal turizm günümüzde halen sayıca oldukça fazla kişiye hizmet veriyor. Termal su kaynağı bulunan kurumlarda verilen hizmet yalnızca bununla sınırlı değildir. İşlevinde temel kaynağı termaller olan kurumların; çamur banyosu, termal havuzlar, masaj, spa, psikoterapi ve hamam gibi çeşitli hizmet türleri olduğu da bilinmektedir.
Termal Turizm Nedir?
İnsan bedenine ve dolayısıyla da genel olarak insan sağlığına faydası olduğu bilinen termal suların başrolde olduğu hizmet sektörüne termal turizm adı veriliyor. Termal turizmin ülkemizde bu denli tercih ediliyor olmasının başlıca sebebi, bu anlamda oldukça zengin alt yapıya sahip olmamız. Jeotermal açıdan değerlendirildiğinde ülkemizin farklı pek çok noktasında termal su kaynaklarının olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca bu kaynakların yine pek çoğu aktif biçimde kullanılmaktadır.
Termal sular bakımından ele aldığında dünyada bu alanda 7. Olduğumuzu söylemeden geçemeyiz. Dolayısıyla gerek yerli ziyaretçiler gerekse yabancı ziyaretçiler tarafından termal turizmde yoğunluk yaşanacağını gelecek yıllar için de söyleyebilir. Termal turizm kapsamında kişilere özel olarak hazırlanan tedavi yöntemleri ve kürler, sunulan hizmetin asıl kaynağını oluşturuyor. Tüm bu bilgiler ışığında söylenebilir ki; ülkemizde termal turizm daha geleceği oldukça güçlü turizm sektörleri arasında yer alıyor.
Termal Otel Turizminin Özellikleri Nelerdir?
Termal turizm sektörü genel itibariyle turizm sektörüne hizmet etse de sağlık sektörünü kapsayan hizmet alanı da bulunuyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde termal turizmin hem sağlık sektörü için hem de turizm sektörü için dünya genelinde büyük öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Termal turizmin genel özelliklerine gelin birlikte bakalım.
- Termal turizm kapsamında insanların seyahat etme amaçları, sağlıktır.
- Bazı rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici olan termal sular aynı zamanda bazı rahatsızlıklar için tamamen iyileştirici olabilir. Termal turizm kişilere bu tedavi alanını sunmaktadır.
- Ülkemize yurt içerisinden ve yurt dışından pek çok ziyaretçi termal turizm sebebi ile gelmektedir. Bu sayede ülkemiz turizm bakımında gelişmektedir.
- Gerek sağlık sektörü gerekse turizm sektörünün kalkınmasına olanak sağlar.
Termal Turizminin Faydaları Nelerdir?
Kaplıca turizmi olarak da literatürde yerini alan termal turizm, insan sağlığına pek çok fayda sunar. Bunun yanı sıra ayrıca çeşitli alanlara da faydası bulunur. Termal turizmin faydaları şu şekildedir;
- Termal turizm alanı; sağlıkçı, otel içi çalışanları (resepsiyon, oda servis, mutfak) ve alanında uzman kişilerden oluşan personel alımları sayesinde istihdamı destekler.
- Bu sektörde hizmet veren kişiler alanında donanımlı kişilerden oluştuğundan, müşterilere kaliteli hizmet sunulmuş olur.
- Oteller ve tesisler gibi kurumlar çeşitli termal su kaynaklarına sahip olduklarından insanlara tedavi işlevi gören hizmetler sunulur.
- Sağlık ve turizmin sektörünün başrolde olduğu termal turizmde ülkemize kalkınmada destek olunur.
- Termal su kaynaklarından alınan verimi artırmak için spor aktiviteleri de işletmeler içerisinde geliştirilir ve bu sayede spor ile eğlence uyumu da yakalanmış olur.
Türkiye’de Termal Turizm
Bilindiği üzere ülkemiz termal yeraltı kaynakları bakımından oldukça önemli konuma sahiptir. Bu konumu daha iyi şekilde değerlendirmek maksadıyla açılan işletmeler ise ülkemizde yine sayıca oldukça fazladır. Dolayısıyla termal turizm ülkemizin en güzel gelir kaynaklarından bir tanesidir. İşletmeler içerisinde yalnızca termal sular değil; spa, hamam, kür, sauna, yemek ve havuz gibi pek çok farklı hizmet ayrıcalığı da bulunmaktadır. Ülkemizde termal turizm kaynaklarının yoğunluğu ile ön plana çıkan konumlarımız ise şu şekildedir;
- Pamukkale- Denizli
- Sultaniye- Muğla
- Ihlara- Aksaray
- Gazlıgöl, Heybeli, Sandıklı- Afyonkarahisar
- Armutlu- Yalova
- Edremit, Balya, Susurluk, Gönen, Manyas- Balıkesir
- Kızılcahamam, Ayaş- Ankara
Kaplıca Nedir? Ne İşe Yarar?
Termallerin bir diğer adının kaplıca olduğunu söylemiştik. Kaplıcalar, kaynağını yer altında bulunan sıcak sulardan alan tesis ve işletmelerin adıdır. Yeraltından çıka sıcak suların asıl kaynaklarına ılıca adı verilir. Ilıcaların bulundukları alanlara veya yakın çevrelerine ise tesisler yapılır. Böylece kaplıcalar oluşmuş olur. Termal turizm de işte tam bu noktadan hareketle doğmuştur. Termal kaplıcalar ülkemizde pek çok farklı noktada bulunuyor. Bulunan konuma göre uygulama biçimi değişen kaplıcaların ana uygulama biçimleri; su, çamur, kür ve gaz olarak yapılır.
Kaplıca Turizminde Ön Plana Çıkan Şehirlerimiz Hangileridir?
Her ne kadar ülkemizde yaz turizmi oldukça ön planda olsa da termal turizm de bir o kadar popülerdir. Kaplıcalar, ülkemizde çeşitli noktalar aktif olarak bulunuyor. Bu sayede insanların kendilerine en uygun olacak kaplıcayı tercih etmesi ve termal turizm deneyimini yaşaması kaçınılmaz oluyor. Bazı işletmeler yapmış oldukları tanıtım çalışmaları ve projeler ile adını çok daha fazla ön plana çıkarmayı başarmış olsa da keşfedilmeyi bekleyen fazla kaplıca konumu mevcut. İşte ülkemizde kaplıca hizmeti vermesi ile bilinen bazı konumlar;
- Tuzla Kaplıcaları- İstanbul
- Karacasu Kaplıcaları- Bolu
- Gönen Kaplıcası- Balıkesir
- Kızılcahamam Kaplıcaları- Ankara
- Çermik Kaplıcaları- Diyarbakır
- Armutlu Kaplıcası- Yalova
- Pamukkale Travertenleri- Denizli
- Ilıca Kaplıcaları- İzmir
Kaplıcaların Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde ve dünyada ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilmekte olan kaplıca türleri termal kaplıcalar ve buhar kaplıcaları oluyor. Termal turizm alanını geliştiren bu kaplıcalar ilk olarak astım hastalığına iyi gelmesi ile biliniyor. Bunun yanı sıra kişilerde bulunan eklem ve kas ağrılarını da olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bunun için kişiler çamur kaplıcalarını daha tercih etmektedir. Peki, genel olarak bakıldığında kaplıcaların sağlığa faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım.
- Uyku apnesi ve horlama gibi uyku problemlerine iyi gelir.
- Yorgun bedene sahip olan kişilerde görülen eklem ve kas ağrılarına iyi gelir.
- Epilepsi ve Parkinson gibi ciddi nörolojik hastalıkların tedavisinde destekleyicidir.
- Bel ağrılarının tedavisinde olumlu etkiye sahiptir.
- Genel olarak baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
- Topuk dikeni, bel fıtığı ve sinir sıkışması gibi ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde destekleyicidir.
Kaplıca Otelleri ve Kaplıca Evleri Arasındaki Farklar ve Benzerlikler Nelerdir?
Kaplıca otelleri de kaplıca evleri de termal turizmin yapı taşlarını oluşturmaktadır. Her ikisi de kaplıcalara yakın olmaları veya tamamen kaynaklık etmeleri ile ziyaretçilerini ağırlarlar. Aralarında bulunan en temel fark ise kaplıca otellerinin daha geniş kapsamlı ve kapasiteli hizmet vermesidir. Bir otelden beklenen tüm ürün ve hizmetler, kaplıca otelleri içerisinde müşterilere sunulmaktadır. Kaplıca evleri ise çok daha küçük kapasitelidir. Bunun yanı sıra kalıca otelleri içerisinde bulunan hizmetleri de sunmaz. Lakin her ikisi de asıl işlevi olan termal turizm alanına hizmet ederler.
Yabancı Turistlerin Termal Turizme Bakışı
Termal turizm denildiğinde dünya çapında akla ilk gelen isimlerden bir tanesi Türkiye oluyor. Ülkemiz jeotermal kaynaklarının potansiyeli değerlendirildiğinde Avrupa’ ilk sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra kaplıca hizmeti ile de 3. sırada yer alıyor. Dünya genelinde bakıldığındaysa ülkemiz termal turizmde 7. sırada yer alıyor. Tüm bunlardan yola çıkarak, yabancı turistlerin ülkemizdeki termal turizme bakışının oldukça olumlu olduğunu söylemek mümkün.
Kaplıca Hakkında Merak Edilenler:
- Türkiye’nin En Şifalı Kaplıcası Hangisi?
Ülkemiz içerisinde sayıca oldukça fazla kaplıca bulunuyor Bu kaplıcalardan hepsi alanında oldukça kaliteli hizmet veren değerli kaplıcalardır. Kaplıcalarımız arasında adını en iyi biçimde duyurmuş kaplıca ise Afyon’da bulunan İkbal ve Sandıklı kaplıcalarıdır.
- Türkiye’deki Kaplıcalar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Ülkemizdeki kaplıcaların çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve destekleyici olduğu biliniyor. Bununla birlikte özellikle böbrek rahatsızlıklarında, ortopedik rahatsızlıklarda ve cilt rahatsızlıklarında kaplıcaların tercih edildiği görülmektedir. - Kaplıca Nelere İyi Gelir? Nelerin Tedavisinde Kullanılır?
Kaplıcalar, yorgunluğa bağlı olarak oluşan kas ağrılarında, eklem rahatsızlıklarında, baş ağrısı ve migren ağrılarında tedavi edici etkiye sahiptir. - Kaplıca Tedavisi Kaç Gün Olmalı?
Kaplıca tedavileri için belirli gün vermek doğru olmayacaktır. Zira bunun için alanında uzman kişi ile görüşmek gerek. Lakin bu tedaviler ortalama 2-3 hafta gibi süreyi bulabiliyor. - Suyuna Günde Kaç Kez Girilir?
Ortalama 2-3 hafta arasında tedavisi süren kişinin bu süre zarfında 20’ye yakın kez su ile banyo tedavisi yaptığı biliniyor. - Kaplıca Suyunda Kaç Dakika Durulur?
Termal turizm bünyesinde uygulanan termal banyolarda suda kalma süresi minimum 2 dakika maksimum 30 dakika şeklindedir. Bu süreye alanında uzman kişi karar vermektedir. - Kaplıca Suyuna Kaç Derecede Girilir?
Termal turizm kapsamında hizmet veren kaplıca suları 40 ila 44 derece aralığında olmalıdır. - Termal Havuzdan Sonra Duş Alınır Mı?
Termal havuzlar pek çok kişinin şifa kaynağı olduğundan ortalık kullanım bulunan alanlardandır. Bu sebepten ötürü gerek havuza girdikten sonra gerekse girmeden önce duş alınmalıdır. - Termal Suya Ne Zaman Girilir?
Termal turizm hizmetleri içerisinde uzman kişilerin olduğu programları barındırır. Bu sebeple suya ne zaman ve kaç dakika girileceği gibi konularda uzmanlar ile görüşülmelidir. - Termal Suda Yüzülür Mü?
Termal turizm, hastalara tedavi maksadıyla hizmet eder. Dolayısıyla termal sularda hastalar bulunur. Bu sebepten ötürü su içerisinde bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Her ne kadar temizliği yapılsa da bakteri oluşur. Dolayısıyla su içerisinde yüzmemek ve sabit biçimde durmak önemlidir. - Termal Su Kilo Verdirir Mi?
Termal turizm bünyesinde kullanılan termal suların içeriğinde sülfat maddesi bulunur. Sülfat, yağ yakımı sağlar ve sindirimi hızlandırır. Bu sayede kilo vermeyi olumlu etkiler. - Termal Otellerde Havuzlar Hijyenik Mi?
Termal sular pek çok hastaya şifa kaynağı olduğundan kişilerde bulunan bakteriler su içerisinde yer almış olur. Sulara girilmeden önce ve sonra gerekli kurallara uyulmasında fayda olacaktır.
Termal Suya Kimler Giremez?
Termal turizm sektörünün esas kaynağı olan termal sular, şifa kaynağı olarak da bilinir. Bu suların faydası oldukça çok olsa da bazı kişiler için uygun olmayabilir. Termal suya girmesi tavsiye edilmeyen kişiler;
- Tansiyon ile aşırı problemi bulunan kişiler
- Hepatit hastalığı aktif olan kişiler
- Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş kişiler ve ameliyatını olmuş kişiler
- Obezite hastalığı bulunan kişiler
- Astımı ileri derecede olan kişiler
- Hamile kadınlar
- Kanser hastalığı bulunan kişiler
- İleri düzeyde varisi bulunan kişiler
- Tüberküloz hastalığı aktif kişiler
Hangi Kaplıca Romatizmaya İyi Gelir?
Ülkemizde özellikle Bolu’da bulunan Göynük Kaplıcaları romatizmaya oldukça iyi gelmektedir. Termal turizm bakımından önemli konumlardan bir tanesi olan Göynük Kaplıcaları içerisinde buluna yer altı sularının derecesi 32 ila 33 arasındadır. Bileşenlerinde kalsiyum bikarbonat bulunan Göynük Kaplıcaları romatizma bakımından tedavi edicidir. Bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://palacesuithotel.com/oteller-hakkinda-genel-bilgiler/