Sürdürülebilir Turizm Kavramı Nedir
Turizm olgusu son derece geniş kapsamlı olan bir olgudur. Geçen zaman içinde de kapsam genişlemiş durumdadır. Bunlar içinde özellikle son yıllarda sürdürülebilir turizm olgusu çok daha fazla öne çıkmaya başlamış durumdadır. İşin özünde tarihçe olarak bakıldığında geçmişi 1700lü olan yıllara dayanmaktadır. Lakin yeni yeni belirginleşen şekillenen süreçtir. Bunun da çok farklı sebepleri vardır. Bunun en temel nedenleri arasında iklim değişikliği konusunun ciddi anlamda insanların yaşamını ileri boyutta etkiliyor olmasıdır. Buna bağlı olarak uluslararası yapılan anlaşmalar da sürdürülebilir turizm yönetimi kavramını giderek öne çıkarmaktadır. Tam da bu noktada kavramsal olarak ne olduğunu açıklamak gerekir. Sürdürülebilir turizm en basit ifade ediş biçimi ile doğa dostu çevreye zarar vermeyen, çevre ile uyumlu turizm türüdür. Ekolojik sistemin kendi içinde parçalarından tanesidir. Bugün ülkemizde de artan ivme ile uygulanmaya başlamış durumdadır. Bu noktada bilinç düzeyi de giderek yükselir durumdadır.
Kendi içinde alt başlıkları vardır. Lakin öncesinde şunu da ifade etmek gerekir ki ana hatları ile ele alındığı zaman farklı turizm türlerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıktığı da net biçimde ortadadır.
Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Nedir?
Üstte verilen bu bilgilerden sonra şimdi adım adım giderek sürdürülebilir turizm yönetimi nedir sorusunun yanıtını verelim. Çevre dostu ile kast edilen şey bu sisteminin problemsiz biçimde idare edilmesidir. Kavramı biraz daha açmak gerekir ise sürdürülebilir turizm yönetimi bu işin yürütülmesi ile ilgili yapılacak faaliyetleri ifade eder. Başlangıç noktası, sürdürülebilir olması için yapılacak olan faaliyetler, sonuçların incelenmesi ve raporlanması gibi işler yönetsel bazda olan çalışmalardır. Kavram yeni olduğu için çevre dostu mevcut şartlar altında son derece önem arz eden bir olgudur.
Sürdürülebilir Turizm Faaliyetleri Nelerdir?
Sürdürülebilir turizm temel faaliyetleri şunlardır: Bu faaliyetler Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) öngördüğü biçimdedir.
- Ekonomik sürekliliğin sağlanması
- Yerel kalkınmanın sağlanması
- İstihdamın sağlanması ve istihdam kalitesinin sağlanması
- Sosyal katılım ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması
- Ziyaretçinin memnuniyetinin sağlanması
- Toplumsal refahın sağlanması
- Fiziki bütünlüğün sağlanması
- Biyolojik çeşitliliğin sağlanması
- Kaynakların verimli kullanmasının sağlanması
- Çevresel etkinin sağlanması
- Yerelden kontrolün sağlanması
Kapsam kendi içinde detaylandırılarak ilerler.
Çevre Dostu Turizmin Amaçları Nelerdir?
Şimdi de sürdürülebilir turizm yönetimi temel amaçları nelerdir sorusunun yanıtlarını da şu şekilde verilebilir:
- Yerel işletmelerin tamamıyla doğru biçimde desteklenmesi
- İşletmelerin herkes için erişilebilirlik düzeyinde olması
- Her şart altında su tüketiminin azaltılması
- 0 atık sistemine uygun biçimde faaliyetlerinin yürütülmesi. Yani doğru atık yönetiminin yapılması ve kesintisiz devam ettirilmesi
- Turizm işletmesine doğa dostu ulaşımın sağlanması
- Yenilebilir enerji sistemlerinin kullanılması
- Enerji verimliliğinin sağlanması
- Biyolojik çeşitliliğin korunması
- Toplumsal ve kültürel değerlerin korunmasını sağlamak
- Adil ticaret yapma
- Yerel olan ekonominin desteklenmesi
- Nitelikli istihdam yaratma sürdürülebilir turizm sisteminin amaçları arasında bulunur.
Doğa Turizmi Planlaması Nedir?
Şimdiye kadar verilen bu bilgilerden sonra şimdi de artık sürdürülebilir turizm yönetimi planlaması hakkında bilgi vermek gerekir. Bu noktada sürdürülebilir turizm yönetimiyle sürdürülebilir turizm planlaması kavramlarını karıştırmamak gerekir. İki kavram benzerlik içerir. İki kavram birbirini tamamlar ama farklı farklı olgulardır. Sürdürülebilir turizm planı en doğru biçimde sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin planlanmasıdır. Aynı şekilde ilgili kuruma göre en doğru biçimde sürdürülebilir turizm yönetimi yapılmasıdır. Planlama kavramında kaynak zaman ve iş planlamaları bulunur. Konaklama tesisine gelecek kişilerden, enerji verimliliğine kadar her adımın planlaması gerekir. Doğru planlamayla sürdürülebilir turizmde amaçlara ulaşmak çok daha kolaydır. Planlama bu işin en temel adımıdır.
Çevre Dostu Turizm Çeşitleri Nelerdir?
Kırsal turizm: Kırsal kesimde yapılır
- Yayla turizm: Ülkemizde daha çok Karadeniz yaylarında yapılır
- Agro turizm: Tarım turizmidir.
- Doğa turizmi: Yedigöller, Abant, Gölcük, Sapanca gibi yerlerde yapılan ve değişen alandır
- Macera turizmi: Rafting, trekking gibi alanlardır.
- Yumuşak turizm: 1980li yıllarda ortaya çıkan türüdür
- Yavaş turizm: Doğa içinde sessiz sakin yürüyüşleri içerir.
- Küçük kasaba köy turizmi bu tür yerlerde eski evlerde yapılan tamamen doğal çeşididir.
- Konferans tarzı etkinlikler için yapılan alternatif turizm
Boyutları Nelerdir?
Sürdürülebilir turizm yönetimi boyutları ise şu şekilde açıklanabilir: Çevresel boyuttaki sürdürülebilirlik, planlama boyutu, yörede olan halkın turizme katılımının sağlanması boyutu, ekonomik fayda, boyutu, algılanan maliyet boyutu ve de ziyaretçi memnuniyeti boyutudur.
Tam da bu noktada şu ana dek değinilmeyen işin ekonomik yönünü de es geçmemek gerekir. Sonuçta bu işin ekonomik yönü vardır. Minimum maliyet ile maksimum her anlamda kazanç sağlanmalıdır.
Sürdürülebilir Turizm Pazarı Nedir?
Sürdürülebilir turizm pazarı geçen dünya düzeni içinde dünyanın neresinde olursa olsun çok ciddi Pazar haline gelmiş durumdadır. Yukarıda belirtilen sürdürülebilir turizm türlerinin her birine çok fazla talep vardır. İnsanlar değişmekte, nüfus artmakta ve artık insanlar doğaya kaçmak istemektedirler. Bunun yanı sıra insanların ekolojik duyarlılıkları düne göre çok daha fazladır. Ekolojik bilinç çok daha fazladır. Mevcut arz talep durumunda Doğa turizmi pazarına talep sürekli artıyor. Metropollerde yani İstanbul gibi kentlerde yaşayan insanlar, beyaz yakalılar hayatlarında alternatif turizm faaliyetlerine katılıyor. Kendini aktivist olarak adlandırılan kişiler yavaş turizm, yumuşak turizmin parçası oluyor. Mevcut turizm çeşitlerine değişik demografik yapıdan insanlar başvuru yaparak bu deneyimi yaşamak istiyorlar. Pazar sonuç olarak giderek büyümektedir.
Turistik Destinasyon Çerçevesinde Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ve Pazarlaması Nedir Nasıl Yapılır?
Turistik destinasyon çerçevesinde sürdürülebilir turizm yönetimi bölgeye özel olarak yapılır. Burada pazarlama yapılır iken işin püf noktası bölgenin yapısal özelliklerinin öne çıkarılmasıdır. Bunun için de bölgeyi çok iyi tanımlamak ve hedef kitleyi ona göre yönlendirme gerekir. Turizm yönetimi yapılırken bölgeye özel sürdürülebilir turizm çeşidi seçilir. Bunun akabinde hedef kitle belirlenir. Sonrasında en uygun pazarlama stratejisi belirlendikten sonra süreç başlar. Sosyal medya mecraları, bilboardlar, televizyon reklamı gibi reklamlar ve tanıtım faaliyetleri de pazarlamanın bir parçasıdır. Kimi yönetim ve pazarlama biçimlerinde tanıtım amaçlı ücretsiz geziler ve sinevizyon gösterileri de yapılmaktadır. Ayrıca bir sosyal sorumluluk projesiyle yürütülen çalışmalar da pazarlama, tanıtım sisteminin bir parçasıdır. Burada önemli olan hedef kitlesine uygun, doğru pazarlama tekniğinin doğru zamanda kullanılmasıdır.
Sürdürülebilir Turizm Mi? Turizmde Sürdürülebilirlik Mi?
Sürdürülebilir turizm mi yoksa turizmde sürdürülebilir ki sorusu son derece karmaşık sorudur. Bu soruya insanlar farklı farklı yanıtlar verebilir. İşin özünde ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Lakin 21. Yüzyılda değişen dünya düzeni içinde her şart altında turizm sürdürülebilir olmalıdır. Aksi halde turizm sektörü batar ve geriye doğru gider. Çevre dostu ise tüm doğayı kapsayan olgudur. Doğada var olan her şeyi kapsar. Bir üst bilinç düzeyidir. Çok daha geniş bir perspektiften bakılmasını sağlar. Eğer tam anlamıyla sürdürülebilir turizm yönetimi yapılır ise o zaman turizmde sürdürülebilirlik de kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda ele alındığında ise turizmde sürdürülebilirlik sürdürülebilir turizmin parçasıdır. Sonuç itibarıyla birbirinden ayırmak tam anlamıyla mümkün değildir.
Turizm Faaliyetlerine Örnek Çalışmalar Nelerdir?
Sürdürülebilir Turizm yönetimi faaliyetleri ülkemizde AB fonları ve STK’lar aracılığıyla yaklaşık on yıldır farklı bölgelerde yapılmaktadır. Bunun ilk örneklerinin başında 2007 yılında başlatılan ve farklı iştirakçileri olan Gelecek Turizm’de projesidir. Projenin katma değerleri yeni açılımları da beraberinde getirmiş durumdadır. Sürdürülebilir turizm yönetimi projelerine diğer örnek yine oldukça ses getirmiş olan Mavi Bayrak projesidir. Ayrıca Sürdürülebilir Kültür Turizmi kapsamında Efes de iyi bir uygulama modelidir.
Bu örnekler dışında Karadeniz Bölgesinde, Ege Bölgesinde, Marmara Bölgesinde bu alanda yürütülen faaliyetler vardır. Yalova bölgesinde yapılan yeni eko çiftlik olarak adlandırılan yerler, Fethiye bölgesinde Kayaköy, Kelebekler Vadisi gibi turistik yerlerde yapılan kimi faaliyetler bunun en temel örnekleridir.
Kapsam son derece geniş olmakla beraber ana hatlarıyla bu konuda söylenebilecek olanlar bunlardır. Giderek daha da genişlemesi ve çeşitlenmesi beklenmektedir. Fiyatlar ise son derece değişkendir. Değişiklikler gösterir. bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://palacesuithotel.com/istanbul-kultur-sanat/